Efter et vellykket Madmødet 2024 slipper Business Region MidtVest tøjlerne, og fødevarefejringen vil i fremtiden blive afholdt på anden vis. Fremover vil Madmødet fortsætte i Skive Kommune og Ringkøbing-Skjern Kommune.
200 lokale fødevarevirksomheder deltog i Madmødet 2024
Madmødet 2024 løb af stablen i uge 21 i de syv Midt- og Vestjyske kommuner, der udgør Business Region MidtVest. Det var fjerde år, at Madmødet blev afholdt, og antallet af oplevelser har været stigende år for år.
”Vi kan se tilbage på en uge med nogle gode og interessante arrangementer, som på mange forskellige måder har vist, hvad det Midt- og Vestjyske fødevareerhverv kan levere. Det er lige fra debatter om, hvordan vi skal producere fødevarer i fremtiden, til rundvisninger på gårde, lokale retter i restauranterne og masser af smagsoplevelser rundt i vores syv kommuner. Så alt i alt er vi rigtig godt tilfredse med Madmødet 2024,” fortæller Stine Lindbjerg Jespersen, Projektleder hos Business Region MidtVest, som arrangerer Madmødet.
Politikere blev klogere på fødevareproduktion langs fjorde og vandløb
Klimafonden Skive og Business Region MidtVest havde i forbindelse med Madmødet 2024 samlet politikere, embedsfolk i kommunerne og landmænd til inspirationsdag om fremtidens fødevareproduktion langs fjorde og vandløb, uden at det belaster miljøet og producentens bundlinje.
Fredag den 17. maj blev Madmødet 2024 skudt i gang med en politisk inspirationsdag på Hotel Strandtangen i Skive.
Her deltog lokal-, regions-, folketings- og EU-politikere, som arbejder med klima, miljø og fødevarer, samt embedsfolk og repræsentanter fra landbrugsorganisationer, og de blev i løbet af dagen præsenteret for, hvordan der i fremtiden kan skabes bæredygtige landskaber, samtidig med at man udvikler nye bæredygtige værdikæder for produktion i fjordlandskaber.
Politikere skal blive klogere på fødevareproduktion langs fjorde og vandløb
Klimafonden Skive og Business Region MidtVest vil i forbindelse med Madmødet 2024 gøre både politikere, embedsfolk i kommunerne og landmænd klogere på, hvordan vi i fremtiden kan producere fødevarer ned til fjorde og vandløb, uden at det belaster miljøet og producentens bundlinje.
Fredag den 17. maj skydes Madmødet i gang med en politisk inspirationsdag på Hotel Strandtangen i Skive, der ligger direkte ned til Limfjorden, som bl.a. er udgangspunktet for dagen.
Her samles lokal-, regions-, folketings- og EU-politikere, som arbejder med klima, miljø og fødevarer, samt embedsfolk og repræsentanter fra landbrugs- og miljøorganisationer, og de vil i løbet af dagen blive præsenteret for, hvordan der i fremtiden kan skabes bæredygtige landskaber, og hvordan man kan udvikle nye bæredygtige værdikæder for produktion i fjordlandskaber.
Madmødet, Midt- og Vestjyllands årlige fejring af lokale fødevarer, ser ud til at blive endnu større i år end de foregående tre år. Madmødet 2024 vil blive afholdt i dagene 20. – 26 maj med arrangementer fordelt rundt i de syv kommuner, som udgør Business Region MidtVest.
Selvom der stadig er mere end ni uger til, at Madmødet 2024 skydes i gang, så er der allerede offentliggjort mere end 250 opleverser, som på den ene eller anden måde relaterer til lokale fødevarer.
Lokale fødevareproducenter blev klogere på den gode historie
Søbogaard ved Herning og Business Region MidtVest havde inviteret fødevareaktører fra Midt- og Vestjylland til netværksdag som optakt til Madmødet 2024.
På dagsordenen var erfaringsudveksling mellem fødevareproducenter, samt inspiration til, hvordan de enkelte virksomheder kan skabe en stærk brandfortælling.
Madmødet voksede i 2023 – dato for næste år er fundet
Syv kommuner i Midt- og Vestjylland fejrede tilbage i maj områdets lokale råvarer, fødevareproducenter og virksomheder, da den 3. udgave af Madmødet blev afholdt.
298 fødevareoplevelser var linet op i programmet, så både borgere, virksomheder, organisationsfolk og politikere kunne komme helt tæt på de mange fødevareproducenter i Midt- og Vestjylland, og dermed få øjnene op for nye råvarer, og særligt nye samarbejder virksomheder imellem.
Politiske debatter om fremtidens fødevarer til Madmødet 2023
Madmødet 2023: Hvad skal vi leve af i fremtiden? Når den tredje udgave af områdets store fødevarefejring Madmødet afholdes i dagene 22. – 29. maj 2023, så mødes politikere, fiskere, landmænd, forskere og virksomhedsledere til fælles debat under overskriften ”Hvad skal vi leve af i fremtiden? Torsdag d. 25. maj rykker Madmødet ind på Nørre Vosborg ved Holstebro og fylder stedet med debatter, oplæg, smagsprøver og workshops. Formålet med dagen er at give både politikere, borgere og producenter nogle kvalificerede bud på, hvad vi skal producere og spise i fremtiden. En af deltagerne d. 25. maj er folketingspolitiker Jeppe Søe. "Det er så væsentligt, at vi får debatteret, hvordan vi konkurrence- og bæredygtigt fortsat kan producere fødevarer i fremtiden, og for mig giver det så ualmindelig god mening at gøre det i den landsdel, hvor flest har fødderne solidt plantet i jorden. I Midt- og Vestjylland høster vi, som vi har sået; her - noget nær midt i det hele - dyrker vi jorden, fisker og tænker innovativt i forhold til fødevarer. Det er værd at fejre, og det glæder jeg mig til at være en del af til Madmødet, men endnu mere glæder jeg mig til at tage del i snakken om, hvordan vi politisk kan værne om de erhverv, der giver mad på bordet," siger Jeppe Søe.
26 lokale restauranter serverer total lokal menu under Madmødet
I uge 21 afholdes den tværkommunale foodfestival Madmødet i Midt- og Vestjylland. Arrangørerne kalder det selv for Danmarks største fødevarefejring, da Madmødet rent geografisk dækker et areal på 6.000 m2. Et af de mange initiativer under Madmødet, er Madmødet Menu, som 26 lokale restauranter og køkkener serverer for deres gæster. Lokale restauranter og køkkener skal hjælpe med at sætte spot på lokale fødevarer fra Midt- og Vestjylland. Derfor har 26 lokale restauranter og køkkener sagt ja til at deltage i Madmødet 2023, med deres helt egen egnsspecifikke menu.
Under Madmødet 2023 i dagene 27.-29. maj lanceres Madcaminoen, som er en ny tredages guidet vandretur med ekstraordinære smagsoplevelser i Midt- og Vestjyllands spændende spisekammer. Efter få uger kan arrangørerne nu melde udsolgt. ”Vi var spændte på, om interessen var til stede for at gå en tur i Midt- og Vestjyllands spisekammer, men det har vist sig, at opbakningen har været overvældende. Nu kan de 25 deltagere glæde sig til at blive præsenteret for de helt lokale madskatte, havets-, fjordens-, og storåens spiselige liv, yderst unikke naturoplevelser, lokale fortællinger fra områdets ildsjæle og personligt værtskab på hele turen,” fortæller Stine Lindbjerg Jespersen, projektleder for Madmødet 2023. Madcaminoen er ikke kun skabt for at give deltagerne nogle gode og unikke oplevelser, det er samtidig en mulighed for at lokale fødevareproducenter, overnatningssteder og kulturformidlere kan lære hinanden at kende. ”Madmødet har som formål at føre virksomheder i fødevarebranchen sammen på kryds og tværs, og dermed skabe mere forretning for alle. Madcaminoen er et godt eksempel på dette, da mere end 12 lokale virksomheder arbejder sammen for at skabe en nyt unik forretningside, som gavner alle involverede virksomheder,” forklarer Stine Lindberg Jespersen.
Den tredje udgave af områdets store fødevarefejring Madmødet afholdes i dagene 22. – 29. maj 2023. Arrangørerne bag oplever i år en markant øget interesse fra lokale virksomheder i forhold til at lave fødevareoplevelser og åbne dørene for befolkningen.
I programmet til Madmødet 2023 er der allerede registreret over 280 tilbud heraf 70 unikke events, som man kan gå på opdagelse i under Madmødet i uge 21. Det er alt fra middage på lokale restauranter, hvor menuen består af lokale råvarer, til supermarkeder i Midt- og Vestjylland, som i den uge vil rydde nogle af deres hylder og kølemontre for i stedet at fylde lokale fødevarer ind. Der er arrangeret fællesspisninger og lokale producenter åbner stalddørene for besøgende og viser, hvordan de producerer kvalitetsfødevarer, som f.eks. gedepølser, håndbrygget øl, gourmet æg, fårekød, vildt og fisk.
”Der er ingen tvivl om, at Madmødet er kommet ind under huden på de mange fødevareproducenter, som er her i Midt- og Vestjylland. Opbakningen i år er helt unik, og alle er enige om, at det skaber værdi, at man går sammen og i fællesskab præsenterer alle de kvalitetsfødevarer, som bliver produceret i de 7 kommuner, som udgør Business Region Midtvest,” fortæller Mads Jakobsen, borgmester i Struer Kommune og formand for Business Region MidtVest.
Tidligere vinder af verdens mest prestigefyldte kokkekonkurrence besøger Skivemødet
Til Skivemødet deltager Madmødet og Destination Limfjorden med to foodtalks, der skal give tilhørerne en smagsprøve på, hvordan lokale fødevarer kan gavne et område som Skive. Gastronomi og fødevarer har fået en markant plads i bestræbelserne på at gøre et område attraktivt både for turister og potentielle borgere. Hvordan man så kan lykkes med det på Skiveegnen, det tages til debat lørdag d. 13. maj under Skivemødet.
Her mødes Kenneth Toft Hansen, kok, ejer af Svinkløv Badehotel og tidligere vinder af Bocuse d’Or i en samtale med Adm. direktør i Visit Denmark Jan Olsen. Kenneth Toft Hansen har på egen krop erfaret, hvad der skal til for at drive hotel og restaurant så langt væk fra København og Aarhus, som man næsten kan komme, men på trods af det, er lykkedes med at skabe stor opmærksomhed.
Store fødevareoplevelser til Madmødet 2023 i Ringkøbing-Skjern
Der bliver ekstra mange events i Ringkøbing Skjern Kommune under Madmødet 2023, når den tredje udgave af områdets store fødevarefejring afholdes i dagene 22. – 29. maj 2023.
I programmet til Madmødet 2023 er der registreret tæt på 300 tilbud heraf 80 unikke events, som man kan gå på opdagelse i.
I Ringkøbing-Skjern Kommune kommer der også til at summe af aktiviteter, og her tilbydes masser af spædende fødevareevents under Madmødet i uge 21.
Det er alt fra middage på lokale restauranter, hvor menuen består af lokale råvarer, til lokale supermarkeder, som i den uge vil rydde nogle af deres hylder og kølemontre for i stedet at fylde lokale fødevarer ind. Der er arrangeret bagekurser, fællesspisninger med musik og lokale producenter åbner stalddørene for besøgende og viser, hvordan de producerer kvalitetsfødevarer, som f.eks. gedepølser, whisky, gourmet æg, fårekød, vildt og fisk.
”Det er dejligt at se, hvordan Madmødet har udviklet sig, og at vi her i kommunen kan bidrage med masser af spændende aktiviteter ind i Madmødet. Det viser, at både producenter og fødevarevirksomheder er enige om, at det skaber værdi, at man går sammen og i fællesskab præsenterer alle de kvalitetsfødevarer, som bliver produceret i vores område, og dem er der mange af,” siger Hans Østergaard, Borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Fire lokale kokketalenter skal konkurrere under Madmødet
Til Madmødet 2023 skal fire lokale kokkeelever kæmpe om en plads til den internationale kokkekonkurrence European Young Chef Award 2023. Deltagerne til Madmødets Kokkeelevbattle er: Victor Houmark fra Hotel & Gastronomi Nørre Vosborg, Sander Mollerup fra Restaurant Ja, Bobby Bach Knudsen fra Messecenter Herning og Oliver Louis Hopkinson Rosendal fra Under Klippen.
De unge kokketalenter skal lave retter baseret på de råvarer, som dyrkes og produceres her i Midt- og Vestjylland, og til at bedømme retterne er tre meget kompetente dommere. Det er Ole Troelsø, Gastronomiredaktør for Børsen og madanmelder gennem 30 år, Dak Wichangoen, tidligere Michelin-kok og nu dommer i Masterchef og Andreas Bjerring, kok og tidligere vinder af European Young Chef Award.
Lokale kokketalenter skal konkurrere i områdets råvarer
Under Madmødet 2023 skal otte lokale kokkeelever kæmpe om en plads til den internationale kokkekonkurrence European Young Chef Award 2023. De unge kokketalenter skal lave retter baseret på de råvarer, som dyrkes og produceres her i Midt- og Vestjylland.
Til at bedømme retterne er tre meget kompetente dommere. Det er Ole Troelsø, Gastronomiredaktør for Børsen og madanmelder gennem 30 år, Dak Wichangoen, tidligere Michelin-kok og nu dommer i Masterchef og Andreas Bjerring, tidligere vinder af European Young Chef Award.
Under Madmødet 2023 i dagene 27.-29. maj bliver det muligt at komme på en tredages guidet vandretur med ekstraordinære smagsoplevelser i Midt- og Vestjyllands spændende spisekammer.
Midt- og Vestjylland bugner af smuk natur, fantastiske overnatningsmuligheder, dygtige kokke, vigtige kulturinstitutioner og ikke mindst egnskendte kvalitets råvarer og dygtige producenter, der hver dag gør deres ypperste for at sikre og bevare de lokale råvarers historie. Derfor har folkene bag Madmødet 2023 skabt Madcaminoen, hvor 30 deltagere bliver præsenteret for de helt lokale madskatte, havets-, fjordens-, og storåens spiselige liv, yderst unikke naturoplevelser, lokale fortællinger fra områdets egne ildsjæle og personligt værtskab på hele turen.
Mandag d. 27. marts starter etableringen af Midt- og Vestjyllands første køkkenhave lavet med en robot. Ved Herregården Nørre Vosborg ved Vemb vil der blive fræset, sået og plantet en helt ny køkkenhave i samarbejde med firmaet AgroIntelli, som producerer robotten Robotti. Bag AgroIntelli står Ole Green, som har udviklet den bæredygtige og klimavenlige landbrugsmaskine.
”Med anlæggelse af køkkenhaven ved Nørre Vosborg vil vi vise, hvad en robot er i stand til, så folk der fremover besøger Nørre Vosborg, kan få indsigt i, hvordan fremtidens landbrugsmaskiner kommer til at fungere. Og fremtiden er jo faktisk startet, da flere landmænd allerede er begyndt at bruge robotter på deres marker,” forklarer Ole Green.
Det bliver i dagene 22. – 29. maj 2023, at den tredje udgave af områdets store fødevarefejring Madmødet vil finde sted.
Præcis som Madmødet 2022 vil der blive afholdt events og aktiviteter med fokus på mødet mellem mennesker og mad, lokale fødevarer og gastronomioplevelser i verdensklasse. Aktiviteterne vil foregå rundt om i de syv kommuner, som udgør Business Region MidtVest, og vil finde sted ude hos de lokale producenter, kulturinstitutioner, restauranter, parker, havne og hvor, der nu må være plads til at vise områdets fødevarer frem.
”Når vi vælger at holde Madmødet, så er målet at sætte spot på især fremtidens muligheder i fødevareproduktionen. Det kan vi gøre herfra Midt- og Vestjylland, da vi har både de helt store producenter, de lidt mindre og så huser vi en række innovative virksomheder, som har gode løsninger til den grønne omstilling. De mange kvaliteter vil vi gerne vise frem til både borgere, politikere og resten af verden,” forklarer,” Mads Jacobsen, borgmester i Struer Kommune og formand for Business Region MidtVest.
Lokale fødevarer skal frem i lyset under Madmødet 2022
Madmødet 2022 hylder de mange lokale fødevarer, som produceres i Midt- og Vestjylland. Det sker i dagene 16.-22. maj, hvor spotlightet tændes på lokale fødevareproducenter- og virksomheder. Madmødet 2022 er for dem der spiser, forbrugerne, dem der høster og fisker, producenterne, dem der tilbereder, kokke og madprofessionelle og sidst men ikke mindst, dem der bestemmer, politikerne.
”Fødevareerhvervet er en enorm vigtig og stor sektor her i de midt- og vestjyske kommuner. Der er en stor overvægt af landbrugsproduktion, som leverer til de store danske andelsselskaber, og så har en markant andel af Danmarks erhvervsfiskeri også hjemsted her i området. Foruden de helt store, så er der en underskov af små nicheproducenter, som laver topkvalitets produkter. Både de helt store og nicheproducenterne har fortjent at blive fejret, så det vil vi gøre med Madmødet,” fortæller Susanne Nors, leder af Business Region MidtVest, som står bag Madmødet.....
I uge 20 afholdes den tværkommunale foodfestival Madmødet, og et af formålene er at tænde spotlightet på de mange lokale fødevarer som produceres i Midt- og Vestjylland. Derfor er der i år søsat et nyt koncept, som skal få alle kantiner, storkøkkener, efterskole- og højskolekøkkener samt restauranter til at sætte lokale råvarer på menuen.
”I løbet af uge 20 bliver mange tusinde mennesker bespist i kantiner og på restauranter her i Midt- og Vestjylland, så derfor fik vi ideen til at få så mange som muligt til at sætte fokus på lokale fødevarer, og dermed gøre opmærksom på de mange kvalitetsfødevarer, som dyrkes og fiskes her i området. Derfor har vi inviteret kantiner, storkøkkener og restauranter til at deltage i Madmødet 2022 på denne måde,” fortæller Susanne Nors, Chef for Business Region MidtVest, som er arrangør af Madmødet 2022.
En af de kokke, som allerede har tilmeldt sig Madmødet 2022 er Rasmus Kardyb fra Limfjordens Hus i Glyngøre. Han har sammensat en menu med fokus på fisk og skaldyr, som hentes op af Limfjorden, der ligger lige ude foran vinduet og grøntsager fra Mors, oste fra Thise og æblemost fra Lyby. Limfjordens Hus har altid et afsæt i lokale råvarer, og turister vil derfor hele sommeren også kunne smage på Limfjorden.
Det bliver i dagene 16.-22. maj 2022, at den anden udgave af områdets store fødevarefestival Madmødet finder sted. Dermed er Madmødet blevet udvidet fra fire til syv dage i forhold til den første udgave i 2021, og det er blandt andet for at lokke endnu flere EU-politikere og Folketingspolitikere til Midt- og Vestjylland, så de kan opleve, hvordan der produceres fødevarer og erhvervsudvikles her i området......
Madmødet 2021 har synliggjort Midt- og Vestjyske fødevarer
Madmødet, Midt- og Vestjyllands store fejring af områdets lokale fødevarer, er vel overstået. Med mere end 80 arrangementer fordelt rundt i de syv kommuner, der udgør Business Region MidtVest, blev der i dagene 27.-30. maj 2021 rig mulighed for at smage og diskutere, hvad der produceres, hvordan og hvorfor?
Bæredygtig Herning udnytter Madmødet til at snakke om fødevarer
Bæredygtig Herning holder i forbindelse med Madmødet 2021 konference om bæredygtige fødevarer. Rema 1000 fortæller om madspild, Green Select serverer østershatteburgere, og så skal en række lokale aktører inspirerer hinanden med gode fortællinger om bæredygtighed.
Madmødet sender politikere på rundtur i Fødevareland
Søren Gade (V), Rene Christensen(DF) og Mogens Jensen (A) er blandt deltagerne, når Madmødet skydes i gang med ’En rundtur i Fødevareland’, hvor politikere, erhvervsfolk og organisations-formænd skal smage på en række vestjyske succeshistorier.
Michelin-kok forener whisky og fisk – og du kan smage med
Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Stauning Whisky og Konsumfisk er i forbindelse med Madmødet gået sammen om at tilbyde en spændende og anderledes kombination af to produkter.
Fur Bryghus inviterer i forbindelse med Madmødet 2021 på arrangementet ”Ø, Øl og Østers”. Arrangementet rammer lige ned i Madmødets fokus på lokale lækkerhedsprodukter.
Madmødet tænder spotlightet på midt- og vestjyske fødevarer
Den store tværkommunale fødevarefestival Madmødet bliver afholdt for første gang i dagene 27.-30. maj 2021. Der vil blive sat spotlight på alle de fantastiske lokale fødevarer som produceres og bearbejdes i de 7 kommuner, der udgør Business Region MidtVest.
Spis et måltid hos bonden – og bliv klogere på landbruget
En række gårde i fire vestjyske kommuner inviterer i forbindelse med Madmødet 2021 til ”Spis ved bondens bord”, hvor måltidet danner ramme om en snak om landbrug og fødevarer.
Business Region MidtVest og Fødevareparken Skjern Enge samlede kokke fra hele Region Midtjylland til Gastronomisk Værksted med det mål, at få flere lokale råvarer ind i restauranternes køkkener.
Danmarks største mad-festival afholdes i Midt- og Vestjylland til maj
Den store tværkommunale fødevarefestival Madmødet bliver afholdt for første gang i dagene 27.-30. maj 2021. Der vil blive sat spotlight på alle de fantastiske lokale fødevarer som produceres og bearbejdes i de 7 kommuner, der udgør Business Region MidtVest.
Det store fødevareprojekt Madmødet bliver afholdt for første gang i dagene 27.-30. maj 2021, det er netop blevet besluttet af arrangøren bag, Business Region MidtVest. Fødevareminister Mogens Jensen har sat kryds i sin kalender.
Madmødet er Midt- og Vestjyllands store fødevarefejring, og efter planen skulle første udgave af Madmødet have været afholdt 14.-16. maj i år, men grundet Corona situationen blev Madmødets debut flyttet til 2021 nærmere bestemt 27. – 30. maj.
”Vi gider ikke dvæle mere ved udsættelsen, den nuværende situation er vi ikke i stand til at ændre. Derimod er vi klar til at arbejde frem mod Madmødet 2021, og det ekstra år giver os masser af muligheder for at præsentere et endnu stærkere Madmøde med flere deltagere. Samtidig kan vi få skabt endnu flere madmøder i løbet af året, hvor vi sætter fødevareproducenter, kokke og virksomheder sammen om at udvikle deres forretning, og på den måde gøre Midt- og Vestjylland rigere,” fortæller Susanne Nors, leder af Business Region MidtVest.
Business Region MidtVest har besluttet at flytte debuten for områdets store fødevarefejring Madmødet til maj 2021. Alt var ellers gjort klar til at samle de syv kommuners madaktører og borgere til tre dages hyldest til de lokale råvarer og fødevareproducenter i dagene 14. – 16. maj 2020. Men hos Business Region MidtVest er vurderingen, at selvom de danske myndigheder begynder at åbne op, så kan man ikke opnå den ønskede effekt af Madmødet, hvis det skal afholdes i maj 2020.
Madmøder skal skabe vækst og udvikling i Midt- og Vestjylland
Pressemeddelelse, 7. oktober 2019
Syv midt- og vestjyske borgmestre har netop markeret starten på en ny fødevaresatsning under overskriften Madmødet. Hundredvis af inspirerende møder og folkelige arrangementer skal bidrage til udviklingen af fødevareerhvervet og tilbyde endnu flere at blive en del af de helt særlige madoplevelser, vi har her.